Ondernemen: meer dan alleen bedrijfsvoeren

Een bedrijf runnen is geen koud kunstje. En jammer genoeg zien we vaak ondernemers tegen de lamp lopen omdat ze door het administratieve bos de bomen niet meer zien. Onnodig! Want met de juiste begeleiding en pragmatische aanpak zijn veel plannen wel degelijk realiseerbaar. Profex neemt u graag mee op het pad van het ondernemerschap en wijst u de weg door de complexe wetgeving heen.

Een zaak oprichten: welke vergunningen hebt u nodig?

Een van de meest voorkomende nodige vergunningen is de omgevingsvergunning. Die vervangt de vroegere stedenbouwkundige vergunning, de milieuvergunning en de verkavelingsvergunning. Drie vliegen in één klap. Maar het indienen van een vergunningsaanvraag roept vaak vragen op. Moet ik een dossiertaks betalen? Heb ik een architect nodig? Welke rubrieken moet ik invullen?

Onmogelijk om als ondernemer op al deze vragen een pasklaar antwoord te hebben. Bij Profex ontzorgen onze consulenten u als bedrijfsvoerder. Onze experten weten wat kan en mag en stellen uw dossier zodanig correct op dat de slaagkans maximaal is.

Een ander bedrijf overnemen, waar moet u op letten? 

Een overname is een complex gegeven. Veel ondernemers rekenen dan ook op de steun en het advies van gespecialiseerde consulenten, op financieel vlak, voor de strategische bedrijfsvoering, maar ook om de valkuilen van een overname te vermijden. Begin niet onbezonnen, maar vertrouw op een ervaren gids.

Een overnameprocedure kan in drie fasen worden opgedeeld. Als voorbereiding wordt een zoekprofiel opgesteld. In welke sector gaat u op zoek? Wenst u een bedrijf van een bepaalde omvang? 

De tweede fase betreft de aankoop waarbij u een deal voor de overname met het bedrijf in kwestie sluit. Hierbij moet u de nodige aandacht hebben voor contractclausules, maar ook fiscale implicaties zijn niet te verwaarlozen. 

Tot slot is het van belang om na overname de cultuur van het eigen bedrijf en het overgenomen bedrijf met elkaar te integreren. Enkel op die manier kan de beoogde meerwaarde worden bereikt. 

Vergeet de premies niet!

Als onderneming kan u aanspraak maken op een of meerdere premies, zoals KMO-subsidies. De aanvraag en procedure worden gekenmerkt door een kluwen van wetten en een verscheidenheid aan instanties waarbij u terecht kan voor tegemoetkomingen. Veel ondernemers weten niets over de beschikbare subsidies waardoor ze heel wat financiële tegemoetkomingen mislopen. 

Ik heb plannen om mijn bedrijfsgebouw te slopen, wat nu? 

Een gebouw slopen kan niet zomaar. Daarbij hoort een sloopopvolgingsplan en indien nodig een asbestinventaris. De recente wetwijziging waarbij het sloopafval traceerbaar moet zijn, zorgt voor heel wat kopzorgen bij ondernemers. 

Bij Profex kan u vertrouwen op een praktijkgericht team dat elk sloopopvolgingsplan conform Tracimat, de sloopbeheerorganisatie, opstelt. Door het specifieke DNA van onze Profex-consulenten bent u steeds verzekerd van een probleemoplossende en pragmatische aanpak. U kan bij hen terecht voor alle studies en adviezen over omgeving, bodem en energie. Meer informatie nodig rond ondernemen en overnames? Kom naar de infosessie op  19 november in Brugge of 21 november in Kortrijk.DEEL DIT BERICHT:

Recente projecten