Omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten

Als u een kleinhandelszaak wilt openen, dan hebt u mogelijk een omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten nodig. Vroeger heette dit de socio-economische vergunning.

Verricht u activiteiten waaronder de verkoop van producten (voeding, kledij, bloemen, goederen voor land- en tuinbouw, ‚Ķ) valt? Dan bent u automatisch een kleinhandelsbedrijf. Wanneer meer dan 400 m¬≤ van de verkoopoppervlakte toegankelijk is voor het publiek, is de kans groot dat u hiervoor een omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten moet aanvragen (vroeger benoemd als de ‚Äėsocio-economische vergunning‚Äô). Enkel de handel die tijdelijk plaatsvindt, is vrijgesteld. Onder tijdelijk wordt bedoeld: het uitoefenen van een handelsactiviteit voor maximaal 180 dagen indien deze verenigbaar is met de geldende stedenbouwkundige voorschriften. Indien onverenigbaar mag deze maximaal 90 dagen zonder vergunning voor kleinhandelsactiviteiten worden uitgeoefend.¬†

Bent u niet zeker of de vergunning op uw bedrijf van toepassing is? Zijn er onduidelijkheden over het opstellen van de vergunning? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Wij helpen u graag verder.


Onze expertises