Update tijdelijk kader Vlaams stikstofbeleid

Sinds het stikstofarrest eind februari was er heel wat onzekerheid in het vergunningenlandschap. Elk bedrijf dat een stikstofuitstoot realiseert van NOx en/of NH3 heeft een impact op de natuur. Door dit arrest lagen zo goed als alle vergunningsprocedures stil. In afwachting van een definitief stikstofbeleid komt minister van Omgeving Zuhal Demir nu met een ministeriële instructie om tijdelijk een oplossing te bieden aan de industrie en de landbouw. Voor de industrie is een NOx-kader uitgewerkt met instructies wanneer een passende beoordeling is vereist. Deze drempel is in dit tussentijds kader voor NOx gelegd op 1 % stikstofuitstoot. 

Tot 1% impact wordt de impact als niet significant beschouwd. 

Bij projecten waarbij de 1% drempel overschreden wordt, moet via een passende beoordeling worden aangetoond dat er geen negatief effect is op de omliggende natuur.

Enige rechtszekerheid was nodig zodat economische investeringen verder gezet kunnen worden, waarbij rekening wordt gehouden met de impact op natuur. Toch zijn er nog heel wat onduidelijkheden bij dit tijdelijk kader. Deze zijn vooral van toepassing op de ammoniakuitstoot in de landbouw. Profex volgt voor u de veranderingen op de voet en houdt u verder op de hoogte. Heeft u vragen, dan kan u ons steeds contacteren





PARTAGER CE MESSAGE:

Projets récents