Asbestinventaris voor werkgever

Iedere werkgever in Belgi√ę is verplicht om jaarlijks een correcte asbestinventaris met bijhorende preventiemaatregelen op te stellen bij eventuele werken. Op deze manier is uw personeel beschermd en kan u de bloostelling aan asbestvezels bij het personeel zo laag mogelijk houden. Dit gebeurt steeds conform de Codex over het Welzijn op het Werk.

Wie ziet men als werkgever?

Iedereen die personeel tewerk stelt, valt onder ‚Äėwerkgever‚Äô. Dit kan gaan van zelfstandigen, aannemers, scholen, ziekenhuizen, winkels en warenhuizen, overheden tot priv√©bedrijven.¬†


Het opstellen van een asbestinventaris

Niet de verhuurder of eigenaar van het gebouw, maar de werkgever zelf staat in voor de opmaak van de asbestinventaris met risicoanalyse en het bijhorende beheersplan. Tot en met 1996 werd asbest veelvuldig gebruikt als bouwmateriaal voor woningen, scholen en bedrijven. Wanneer uw gebouw dateert van vóór 2001, is de kans dus groot dat er asbest aanwezig is. 


Welke soort asbestinventaris heeft u nodig?

  • Destructieve asbestinventaris:

Worden er wijzigingen aangebracht aan enkele materialen of gebouwen? Dan moet de asbestinventaris een update krijgen. Een destructieve asbestinventaris wordt opgesteld als u onderhouds-of renovatiewerken gaat uitvoeren of het gebouw wenst te slopen. Het beschrijft zowel de waarneembare aanwezige asbesthoudende materialen als de ingesloten materialen die tijdens de werken of het slopen bloot komen te liggen. 


  • Niet-destructieve asbestinventaris:

Bij een niet-destructieve asbestinventaris worden enkel de zichtbare asbestmaterialen beschreven die een risico kunnen vormen. Tijdens de inspectie worden er geen wanden of vloeren beschadigd om ingesloten asbest op te sporen.

Heeft u vragen? Aarzel niet en neem contact op met onze experten!WELKE ASBESTINVENTARIS HEEFT U NODIG?

Profex informatie asbestinventaris voor werkgevers

VERPLICHT VOOR WERKGEVERS

Sinds 1995 zijn alle werkgevers verplicht om een asbestinventaris te bezitten van elke werklocatie. Op deze manier worden alle werknemers beschermd tegen de asbestrisico’s.


VOOR WERKGEVERS

Profex sloop- of renovatiewerken

BIJ SLOOP- OF RENOVATIEWERKEN

Bent u van plan om sloop- of renovatiewerken te laten uitvoeren? Zowel opdrachtgevers van sloopwerken als particulieren zijn verplicht om een asbestinventaris te laten opstellen.


BIJ SLOOP OF RENOVATIE

Profex verkoop of verhuur van woning

BIJ VERKOOP OF VERHUUR VAN UW WONING

Alle gebouwen in Vlaanderen die voor 2001 gebouwd werden, moeten vanaf 2022 verplicht een asbestinventaris bezitten bij verkoop. Het asbestattest zal opgenomen worden in de woningpas.


BIJ VERKOOP OF VERHUUR

Onze expertises