De cruciale rol van een uitgebreide MER-screening

Een MER-screening (MilieuEffectenRapportage) is verplicht toe te voegen aan omgevingsvergunningsaanvragen voor alle vergunningsplichtige activiteiten die voorkomen in bijlage III van het MER-besluit. Voor heel wat ingedeelde activiteiten in de landbouw en industrie is dus een MER-screening vereist, maar wat wel eens over het hoofd gezien wordt, is dat ook bepaalde infrastructuurprojecten onder de MER-screeningsplicht vallen. Ook als die projecten enkel Stedenbouwkundige Handelingen en dus enkel een bouwluik omvatten. 

Zo vallen stadsontwikkelingsprojecten zoals de bouw van winkelcentra en parkeerterreinen onder de MER-screening plichtige infrastructuurprojecten, maar ook mogelijks de bouw van appartementencomplexen. Ook als er een bronbemaling nodig is voor de realisatie van de bouwwerken is dergelijke screening sowieso vereist. 

In de screeningsnota worden de effecten op de omgeving besproken zoals geluid, lucht, natuur, … Het is belangrijk dat de nota voldoende uitgebreid is, zodat de vergunningverlenende overheid een goed beeld krijgt van de impact van het aangevraagde project. Hoe uitgebreid een MER-screening moet opgesteld worden is afhankelijk van een reeks factoren. Enkele belangrijke punten waarmee rekening moet gehouden worden staan hieronder beschreven:

  • Indien er beschermd gebied in de omgeving ligt (bv. habitatrichtlijngebied of VEN-/IVON- gebied) -> uitgebreide beschrijving op biodiversiteit

  • Ligt het project in een stadskern -> uitgebreide beschrijving mobiliteit

  • Ligt het gebied in overstromingsgebied -> uitgebreide beschrijving watersysteem

Zowel de effecten tijdens de werffase als tijdens de bouwfase worden besproken. Om geen vertraging op te lopen tijdens het vergunningsproces omwille van een te summiere of zelfs ontbrekende MER-screening is het dus heel belangrijk een goed opgemaakt en onderbouwd dossier te hebben. De Raad van State heeft ook beslist dat het niet meer mogelijk is om in beroep een MER-screening toe te voegen. Het is dus van belang dat dit reeds van in het begin in het aanvraagdossier zit.

Indien de MER-screening uitwijst dat er aanzienlijke milieueffecten te verwachten zijn moet er een project-MER opgemaakt worden. 





PARTAGER CE MESSAGE:

Projets récents