Bemalingen onder de loep: waarom een grondige studie essentieel is

 

Grondwater is een cruciaal onderdeel van ons water- en bodemsysteem. Ga je binnenkort bouwen en komt er een kelder of andere ondergrondse constructie aan te pas? Dan is de kans groot dat je met grondwater in de bouwput te maken krijgt. Om dit water tijdelijk weg te houden, wordt vaak een bemaling uitgevoerd.

Wat is een bemaling precies?

Een bemaling houdt in dat je tijdelijk grondwater oppompt rond je bouwput om zo een droge werkomgeving te creëren. Dat opgepompte water wordt – indien mogelijk – terug in de bodem gebracht via retourbemaling of infiltratie. Kan dat niet, dan zijn er alternatieven zoals hergebruik, lozing op oppervlaktewater of – als laatste optie – op de riolering.

Maar opgelet: bemalingen zijn niet zonder risico’s. Denk aan:

  • Verdroging van waardevolle natuurgebieden
  • Zettingsrisico’s die inzakking van de bodem kunnen veroorzaken met mogelijke impact op omliggende structuren
  • Verplaatsing van bodemverontreinigingen door verstoorde stromingspatronen
  • Verzilting van de bodem (vooral in kustregio’s)
  • Opbastrisico’s bij onderliggende gespannen lagen

Waarom heb je een bemalingsstudie nodig?

Een bemalingsstudie brengt al deze risico’s in kaart en stelt passende maatregelen voor om schade te voorkomen. Volgens de Vlaamse regelgeving (VMM-richtlijn en Vlarem II) moet een studie onder meer het volgende omvatten:

  • Analyse van het grondonderzoek en de lokale hydrogeologie
  • Situering van omliggende kwetsbare, waardevolle of risicovolle zones in de omgeving
  • Bepaling van het maximale debiet en de invloedstraal
  • Beoordeling van mogelijke zetting en risico op verontreinigingsverspreiding
  • Toepassing van de bemalingscascade 

Deze studie vormt de basis voor een vergunningsaanvraag of melding van toekomstige bemalingsactiviteiten.

Bemalingsstudie nodig? Contacteer Profex

De Grondwatertrein: een nieuwe fase in grondwaterbeheer

Daarnaast keurde de Vlaamse Regering op 21 juni 2024 de Grondwatertrein goed: een reeks nieuwe maatregelen die het grondwaterbeheer in Vlaanderen moeten verbeteren. Wat betekent dit concreet voor jouw project?

 

De belangrijkste wijzigingen op een rij:

  • De regels voor bemaling worden herzien: er komen aangepaste definities, algemene én sectorale voorwaarden (Vlarem II).
  • Je project wordt voortaan beoordeeld op basis van het netto volume per dag en per project, én de grondwaterverlaging.
  • Kleinschalige, tijdelijke bemalingen (minder dan 14 dagen, <1000 m³/dag, <10.000 m³/project & <4 m-mv verlaging) zijn vrijgesteld van meldings- en vergunningsplicht.
  • De Grondwatertrein introduceert de term “bemalingswater”. Bij "potentieel verontreinigd bemalingswater” geldt dat het opgepompte water voorafgaand aan de werkzaamheden geanalyseerd moet worden door een erkend laboratorium. Deze bepaling is van toepassing voor de bemalingen die vanaf 01/07/2025 van start gaan. Voor lozingen van dergelijk water is een nieuwe vergunningsrubriek 3.8 reeds van kracht (incl. zuivering indien nodig).
  • Het technisch dossier voor debietmeters, het plaatsen van peilputten en de automatische regeling van het bemalingsdebiet zijn wettelijk verplicht voor activiteiten die vanaf 01/07/2025 vergund zijn. Voor eerdere vergunde bemalingen gelden overgangsbepalingen.
  • Enkel erkende boorbedrijven mogen instaan voor de plaatsing en ontmanteling van bemalingsinstallaties. Deze bedrijven zijn verantwoordelijk voor het rapporteren van de tellerstanden van de debietmeters bij plaatsing en ontmanteling via het e-DOV Meldpunt boringen. Deze bepaling is van toepassing voor activiteiten die vanaf 01/07/2025 vergund zijn. Voor eerdere vergunde bemalingen gelden overgangsbepalingen.
  • De toepassing van de cascadebeoordeling wordt strikter. Er mag ook niet geloosd worden in de riolering als er zich binnen de 200 m een kunstmatige afvoer voor hemelwater of oppervlaktewater bevindt.

Naast bemalingen focust de grondwatertrein ook op drainages, grondwaterwinningen, circulair watergebruik e.d. Op 8 april 2025 traden de laatste belangrijkste wijzigingen van de Grondwatertrein in werking.

Profex helpt je op weg

De experts van Profex ondersteunen je graag bij de voorbereiding van jouw bemalingsproject. We voeren bemalingsstudies uit die volledig conform zijn met de nieuwste richtlijnen en wetgeving. We analyseren de risico’s, stellen een duidelijke studie op en helpen je bij je vergunningsaanvraag. Zo kan jij zonder zorgen aan je bouwproject beginnen. 

Heb je plannen waarbij bemaling nodig is? 

Neem contact op met Profex voor een gepast advies