Grondwater is een cruciaal onderdeel van ons water- en bodemsysteem. Ga je binnenkort bouwen en komt er een kelder of andere ondergrondse constructie aan te pas? Dan is de kans groot dat je met grondwater in de bouwput te maken krijgt. Om dit water tijdelijk weg te houden, wordt vaak een bemaling uitgevoerd.
Een bemaling houdt in dat je tijdelijk grondwater oppompt rond je bouwput om zo een droge werkomgeving te creëren. Dat opgepompte water wordt – indien mogelijk – terug in de bodem gebracht via retourbemaling of infiltratie. Kan dat niet, dan zijn er alternatieven zoals hergebruik, lozing op oppervlaktewater of – als laatste optie – op de riolering.
Maar opgelet: bemalingen zijn niet zonder risico’s. Denk aan:
Een bemalingsstudie brengt al deze risico’s in kaart en stelt passende maatregelen voor om schade te voorkomen. Volgens de Vlaamse regelgeving (VMM-richtlijn en Vlarem II) moet een studie onder meer het volgende omvatten:
Deze studie vormt de basis voor een vergunningsaanvraag of melding van toekomstige bemalingsactiviteiten.
Bemalingsstudie nodig? Contacteer Profex
Daarnaast keurde de Vlaamse Regering op 21 juni 2024 de Grondwatertrein goed: een reeks nieuwe maatregelen die het grondwaterbeheer in Vlaanderen moeten verbeteren. Wat betekent dit concreet voor jouw project?
Naast bemalingen focust de grondwatertrein ook op drainages, grondwaterwinningen, circulair watergebruik e.d. Op 8 april 2025 traden de laatste belangrijkste wijzigingen van de Grondwatertrein in werking.
De experts van Profex ondersteunen je graag bij de voorbereiding van jouw bemalingsproject. We voeren bemalingsstudies uit die volledig conform zijn met de nieuwste richtlijnen en wetgeving. We analyseren de risico’s, stellen een duidelijke studie op en helpen je bij je vergunningsaanvraag. Zo kan jij zonder zorgen aan je bouwproject beginnen.
Heb je plannen waarbij bemaling nodig is?
Neem contact op met Profex voor een gepast advies