Strengere regels voor koolwaterstofafscheiders vanaf 2028: is jouw bedrijf voorbereid?

 

Vanaf 1 januari 2028 worden in Vlaanderen strengere normen van kracht voor koolwaterstofafscheiders, die olie, benzine en andere schadelijke stoffen uit afvalwater filteren. Dit moet watervervuiling tegengaan en milieuschade beperken. Bij lozing op oppervlaktewater is een afscheider met een coalescentiefilter of een gelijkwaardig systeem verplicht.

Wat verandert er?

  • Verplichte conformiteit met EN 858-1: Alle bestaande koolwaterstofafscheiders moeten tegen 2028 voldoen aan deze Europese norm voor installatie, dimensionering en inspectie. Dit is vooral belangrijk voor bedrijven met een hoog risico op lozing, zoals tankstations, garages, carwashes, transport- en logistieke bedrijven. Nieuwe installaties voldoen hier al sinds 2023 aan, oudere systemen krijgen tot 2028 de tijd om zich aan te passen.
     
  • Correcte dimensionering vereist: De afscheiders moeten berekend zijn op basis van parameters zoals neerslaghoeveelheid, effluentdebiet, koolwaterstofdensiteit en stoffen die de afscheiding kunnen beïnvloeden (bv. detergenten). Enkel CE-gemarkeerde systemen zijn toegestaan.

Controle en onderhoud

Registratieplicht: Alle onderhoudswerkzaamheden moeten worden vastgelegd in een logboek, samen met afvoerbewijzen van slib en analyserapporten van het effluent.

Verplichte keuringen:

  • Enkelwandige ondergrondse installaties moeten elke zes jaar gekeurd worden door een deskundige.
  • Het leidingnet moet vloeistofdicht zijn (bv. dubbelwandig of in een vloeistofdichte bedding).
  • KWS-afscheiders moeten uitgerust zijn met een alarmsysteem. Om de goede werking van de koolwaterstofafscheider op te volgen, inspecteert de exploitant minstens om de drie maanden de koolwaterstofafscheider en houdt hij een logboek van de inspecties bij, tenzij de koolwaterstofafscheider voorzien is van een alarmsysteem.
  • Er moet een controlepunt zijn waar op elk moment een effluentmonster genomen kan worden.

Waarom is dit belangrijk?

Lekkages van koolwaterstoffen kunnen via rioleringen in rivieren terechtkomen, met schadelijke gevolgen voor ecosystemen en de volksgezondheid.

Actie ondernemen

Bedrijven wordt aangeraden nu voorbereidingen te treffen. Modernisering of vervanging kan kosten met zich meebrengen, en uitstel kan leiden tot capaciteitsproblemen bij installateurs. Momenteel zijn er geen subsidies of fiscale voordelen aangekondigd, maar samenwerken met gespecialiseerde firma’s wordt sterk aangeraden.
 

De deadline nadert: tijd om in actie te schieten!

Contacteer onze experts