De Raad en het Europese Parlement zijn deze maand tot een akkoord gekomen om de sectorspecifieke standaarden, alsook de standaarden voor sommige bedrijven uit niet-Europese landen met afdelingen in één van de lidstaten en beursgenoteerde KMO’s uit te stellen met 2 jaar. Oorspronkelijk zouden deze standaarden uiterlijk op 30 juni 2024 worden gepubliceerd en 4 maanden later van kracht gaan. Dit wordt nu verschoven naar uiterlijk 2026.
Voor niet-Europese bedrijven en beursgenoteerde KMO’s geldt er pas een rapporteringsverplichting vanaf 2028. Voor deze bedrijven is ook besloten dat de (uitgestelde) standaarden met een vertraging van 2 jaar mogen worden toegepast, dus in 2030.
Wat dit uitstel betekent voor grote ondernemingen waarvoor de rapportageverplichting sowieso gepland stond voor 2026, is nog niet helemaal duidelijk. Zonder een uitzondering voor deze groep zullen zij de sectorspecifieke standaarden moeten naleven in hun eerstvolgende rapportagejaar.
Lees hier het volledige voorstel.
Het ITAA (Institute for Taks Advisors & Accountants) meldde op 28 november dat de Kamer belangrijke beslissingen heeft genomen over de omzetting van de Europese Duurzaamheidsrapporteringsrichtlijn (Corporate Sustainability Reporting Directive of CSRD) in België.
Sinds het stikstofdecreet van 22/02/2024 is het verplicht een extra nota toe te voegen bij vergunningsaanvragen met stikstofemissies. Deze nota moet aantonen dat de impactscore van stikstofoxiden onder de 1% drempel ligt om een passende beoordeling te vermijden.
Tegen 30 juni 2025 zijn zonnepanelen verplicht op gebouwen waar de elektriciteitsafname hoger is dan 1 gigawattuur (GWh) per jaar. Het zijn de eigenaars, erfpachters en opstalhouders van deze gebouwen die onderworpen zijn aan de verplichting. Voor overheidsgebouwen ligt de drempel op 250 megawattuur (MWh) per jaar.