Met de duurzaamheidsrapporteringsrichtlijn verplicht Europa bepaalde bedrijven om binnenkort naast hun financiële jaarverslag ook een duurzaamheidsverslag te publiceren. Deze verplichting geldt voor beursgenoteerde bedrijven van publiek belang (waaronder beursgenoteerde KMO’s) en “grote ondernemingen”.
De drempels van de definitie om als “grote onderneming” onder het toepassingsgebied van de richtlijn te vallen, werden door Europa omhoog getrokken.
Het voldoen aan twee van de drie voormelde drempels of criteria volstaat om als “grote onderneming” beschouwd te worden en dus de verplichting te dragen om een duurzaamheidsrapport te moeten publiceren.
Met deze maatregel wil Europa tegemoet komen aan de bezorgdheid rond de administratieve last voor kleinere bedrijven, een groot punt van kritiek op de nieuwe regelgeving.
Twijfel je of je bedrijf een rapporteringsplicht heeft? Contacteer ons gerust en we kijken het samen met je na!
Contacteer ons
Het ITAA (Institute for Taks Advisors & Accountants) meldde op 28 november dat de Kamer belangrijke beslissingen heeft genomen over de omzetting van de Europese Duurzaamheidsrapporteringsrichtlijn (Corporate Sustainability Reporting Directive of CSRD) in België.
Sinds het stikstofdecreet van 22/02/2024 is het verplicht een extra nota toe te voegen bij vergunningsaanvragen met stikstofemissies. Deze nota moet aantonen dat de impactscore van stikstofoxiden onder de 1% drempel ligt om een passende beoordeling te vermijden.
Tegen 30 juni 2025 zijn zonnepanelen verplicht op gebouwen waar de elektriciteitsafname hoger is dan 1 gigawattuur (GWh) per jaar. Het zijn de eigenaars, erfpachters en opstalhouders van deze gebouwen die onderworpen zijn aan de verplichting. Voor overheidsgebouwen ligt de drempel op 250 megawattuur (MWh) per jaar.