Heeft u een asbestattest nodig?

Contacteer onze deskundigen en vraag uw offerte aan!

ASBESTATTEST VERPLICHT BIJ VERKOOP WONING GEBOUWD VOOR 2001

Eind 2022 wordt een asbestattest verplicht bij de verkoop van woningen en gebouwen gebouwd voor 2001.  Wat is het asbestattest en hoe bent u voorbereid op deze wetgeving? Wat met gerenoveerde gebouwen met een bouwjaar voor 2001? Wat met gemeenschappelijke delen van gebouwen? Wat met mijn kleine schuur op een ander perceel? Geen paniek, wij brengen duidelijkheid. 

bij verkoop

 bouwjaar voor 2001

vanaf 23 november 2022

Wat is het asbestattest?

Op het asbestattest zal staan waar er eventueel nog asbest in het huis zit, in welke staat het asbest is en hoe het veilig kan beheerd of verwijderd worden. Het asbestattest is dus het rapport van een asbestinventarisatie van het gebouw.

Het asbestattest wordt opgemaakt door een asbestdeskundige. Deze deskundige zal aan de hand van een inventarisatie controleren waar er asbest in het gebouw aanwezig is en in welke toestand de asbesthoudende materialen zijn.


Heeft u graag advies op maat van uw woning of bedrijf? Plan snel een afspraak in bij één van onze deskundigen. Stel al uw vragen over het asbestattest of vraag nu al een offerte aan.

Hoe kan je asbest herkennen?

Golfplaten, lambrisering, dorpels, leidingisolatie, … Asbest werd heel intensief gebruikt in bouwmaterialen en zit dus in heel wat huizen en gebouwen verscholen. Pas later werd ontdekt dat de vezels grote gezondheidsrisico’s veroorzaken.

De inventarisatie voor een asbestattest is 'niet-destructief' asbestonderzoek. Een niet-destructieve asbestinventaris beschrijft enkel de materialen die een risico kunnen vormen bij het dagelijks gebruik van het gebouw. Tijdens de inspectie worden nooit wanden of vloeren beschadigd om ingesloten asbest op te sporen. Bij het opstellen van een  destructieve asbestinventaris gebeurt dat wel. Toch zijn ook voor een niet-destructieve inventaris soms kleine beschadigingen van verdachte materialen nodig. 

Zo is het mogelijk dat bepaalde materialen kunnen beschouwd worden als asbestverdachte materialen. De asbestdeskundige zal in dat geval een staalname nemen om de grijze zone uit te sluiten. 

Met het blote oog is asbest dus niet zeker vast te stellen. Om 100% zeker te zijn, moet je een staal laten analyseren door een erkend laboratorium. 


Hebben gebouwen gebouwd na 2000 een asbestattest nodig?

Voor gebouwen die na 2000 gebouwd werden, is het gebruik van asbesthoudende materialen verboden. Deze gebouwen zijn wel verplicht om een postinterventiedossier op te laten stellen. In dit postinterventiedossier vindt u alle informatie over de materialen die aanwezig zijn en die gebruikt werden.


Asbestattest nodig? Contacteer ons

Vanaf 23 november asbestattest verplicht 

Dit najaar wordt het dus verplicht om een asbestattest voor te leggen bij elke verkoop van een huis of gebouw van voor 2001. We verwachten dat de vraag enorm groot zal zijn, aangezien de inventarislijst van de OVAM alvast een overzicht geeft van meer dan 2,5 miljoen constructies.  Daarom kan u best deze komende maanden al een asbestinventaris laten uitvoeren zodat u tijdig over het asbestattest beschikt. Zeker indien u eigenaar bent van meerdere panden, appartementsgebouwen en dergelijke die gebouwd zijn voor 2001. Heeft u hier vragen over dan kan u onze asbestdeskundigen vrijblijvend contacteren


Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen

1. Vraag uw offerte aan

Heeft u vragen over het verkrijgen van een asbestattest bij de verkoop van een woning? Wilt u meer weten over hoe onze deskundige te werk gaat tijdens de inspectie of zit u met vragen over hoe OVAM een asbestattest aflevert? Aarzel niet en contacteer ons!

Odoo - Voorbeeld 2 voor drie kolommen

2. onze deskundigen schieten in actie

Met onze jarenlange ervaring in de asbestsector vormen we een betrouwbare en snelle partner voor het opzetten van uw asbestattest. Na het ontvangen van uw offerte-aanvraag nemen onze asbestattest deskundigen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Odoo - Voorbeeld 3 voor drie kolommen

3. uw asbestattest is in orde

Op een veilige en transparante manier zorgen onze deskundigen dat u snel uw asbestattest ontvangt. Zo bent u meteen in orde indien u uw woning wenst te verkopen of te verhuren.

Heeft u nog vragen over het asbestattest?

Door jarenlange ervaring is Profex de betrouwbare partner voor het opstellen
van uw asbestattest. Heeft u nog vragen? Mail of bel ons!