Energiecoaching voor Gentse bedrijven

Tegen 2050 wil de Stad Gent klimaatneutraal zijn en dus geen negatieve impact meer hebben op het klimaat. Daarom moeten ze natuurlijk inzetten op heel wat verschillende domeinen en sectoren, waaronder de Genste bedrijven. Dus ondersteunt Stad Gent haar bedrijven bij het reduceren van hun energieverbruik via verschillende initiatieven. Een daarvan is de energiecoaching voor de Gentse ondernemers.

Energiecoaching

Het aangeboden energiecoachingtraject houdt in dat een ervaren energiecoach of energiedeskundige u begeleidt bij het reduceren van uw energieverbruik op een rendabele manier. De energiecoach komt daarvoor eerst bij uw bedrijf langs voor het uitvoeren van een energiescan, waarbij het energieverbruik in kaart gebracht wordt. Mogelijke besparingsmaatregelen worden geanalyseerd, en op basis van de interessante maatregelen wordt een actieplan opgesteld dat tot structurele besparing zal leiden. Daarna begeleidt de energiecoach u bij het uitvoeren van het actieplan, zodat de beoogde besparingen ook effectief gerealiseerd worden.

Deze aanpak is uiteraard algemeen interessant, niet enkel voor Gentse bedrijven die gebruik maken van het coachingtraject. In zowat elk bedrijf is er nog wel ‘laaghangend fruit’ terug te vinden op vlak van energiebesparing, waardoor een dergelijk traject zich snel terugverdient. En via het actieplan met bijhorende opvolging kunnen ook maatregelen die op iets langere termijn rendabel zijn succesvol geïmplementeerd worden. Voor maatregelen met een terugverdientijd langer dan 5 jaar geeft Stad Gent ook energiepremies (tot 10.000 euro per pand).

Waar het voor elk bedrijf een interessante piste is, is deze aanpak voor Gentse bedrijven een evidentie: de stad subsidieert namelijk maar liefst 90% van de kost van het coachingtraject. Grote verbruikers (meer dan 500 MWh elektriciteit warmte op jaarbasis of 1725 MWh aan warmte) kunnen voor 700 € aanspraak maken op begeleiding ter waarde van 7.000 €, middelgrote verbruikers (tussen 100 en 500 MWh elektriciteit of tussen 345 en 1725 MWh warmte) krijgen voor 400 € een pakket ter waarde van 4.000 € aangeboden. Deze investeringen verdwijnen in het niets in vergelijking met de besparing die dergelijke verbruikers kunnen realiseren!

Profex als uw energiecoach

Profex heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van bedrijven bij alle mogelijke energievraagstukken: energie-efficiëntie, lokale productie, energie-aankoop, steundossiers … Profex werd door Stad Gent dan ook geselecteerd als een aanbieder van het energiecoachingtraject (Medium / Maxi), en voerde op deze wijze reeds verschillende trajecten uit. We laten graag één van onze bedrijven aan het woord:

“Door bewezen kennis van zaken, gaf de energiecoach ons een goede bevestiging van onze activiteiten, maar opende hij tegelijkertijd onze ogen op andere vlakken. Zo werd het grootste potentieel geïdentificeerd bij een reeds gedane investering van een warmte-krachtkoppeling. Met enkele relatief kleine ingrepen kon de efficiëntie van de installatie fors geoptimaliseerd worden. Al de initiatieven bij elkaar genomen, kwam de energiecoach uit op gezamenlijke potentiële besparing van ruim 10% in CO² wat uiteraard een significante verbetering is voor het milieu. De initiatieven werden niet alleen geëvalueerd naar milieu-impact, maar ook een degelijke financiële analyse werd opgesteld. Zo werd berekend dat de initiatieven een gezamenlijke besparingen kunnen betekenen van 19% op onze energiefactuur. Op deze manier werd ook slagkracht meegegeven in het nemen van beslissingen door het management. Kortom, wij waren meer dan tevreden over het doorlopen traject en de samenwerking met de energiecoach en Stad Gent.”

Energiecoaching voor uw bedrijf?

Wenst u meer info over energiecoaching voor Gentse bedrijven, of over de uitvoeringsmodaliteiten? Wil u graag weten welke energie-besparingen in uw bedrijf mogelijk zijn, dan kan u steeds terecht bij ons team van energiedeskundigen.

DEEL DIT BERICHT:

Recente projecten