Geen terugdraaiende teller meer. Wat is de impact?

Het Grondwettelijk Hof heeft recent beslist dat eigenaars van kleine productie-installaties (<10 kW) zoals PV-installaties, niet langer kunnen genieten van de voordelen van de terugdraaiende teller. Maar ook andere installaties zijn getroffen. Denk maar aan kleine windmolens, micro-WKK’s, pocketvergisters,… Na deze enorme shockgolf, blijven velen met vragen achter. Contacteer onze energie-experten indien u vragen heeft, zij helpen u graag verder.   


Wat als u een klassieke meter heeft?

Voor mensen met een klassieke meter verandert er in de praktijk niets totdat Fluvius een digitale meter komt installeren. Op dat moment vervalt het recht op het principe van de terugdraaiende teller. Als het principe van de terugdraaiende teller vervalt, vervalt uiteraard ook het prosumententarief.


Welke gevolgen kan u ervaren? 

De beslissing heeft vooral een negatieve impact op recente installaties met een digitale meter, deze installaties hebben niet of maar kort kunnen profiteren van de terugdraaiende teller. Mensen met een grotere PV-installatie in functie van een warmtepomp verliezen extra: zij kunnen de grote afname in de winter niet meer compenseren door de productie in de zomer.


Is er sprake van een compensatie?

De Vlaamse regering stelt nu een compensatie voor in functie van de grootte en het installatiejaar (voor PV-installaties met een digitale meter).

Ook voor de andere productie-installaties <10 kW (wind, pocketvergisting…) zal een compensatie uitgewerkt worden, hiervan zijn echter nog geen details bekend.

DEEL DIT BERICHT:

Recente projecten