Het belang van een EPC-attest

Bij aankoop van een nieuwe woning of bij het plannen van renovatiewerkzaamheden is het van cruciaal belang om goed geïnformeerd te zijn. Moet je investeren in nieuwe ramen of volstaan zonnepanelen? Is er extra ventilatie nodig na isolatiewerkzaamheden of is de luchtkwaliteit al optimaal? Het EPC-attest biedt waardevolle inzichten om concrete vooruitgang te boeken.

Wat is een EPC-attest?

Het Energieprestatiecertificaat, of kortweg EPC-attest, is een document dat de energie-efficiëntie van een gebouw beoordeelt. Het geeft een score op basis van het energieverbruik per vierkante meter per jaar. Hoe lager de score, hoe energiezuiniger jouw gebouw is.


Waarom is een EPC-attest belangrijk?

  • Inzicht in Energieverbruik: Het EPC-attest biedt waardevolle inzichten in het huidige energieverbruik van een gebouw. Dit stelt eigenaars in staat om gerichte maatregelen te nemen om de energie-efficiëntie te verbeteren.

  • Plannen voor Renovatie: Bij het plannen van renovaties is het EPC-attest een waardevol hulpmiddel. Het geeft aan welke acties nodig zijn om de energieprestaties van een gebouw te verbeteren, zoals het vervangen van ramen, isoleren van muren, of investeren in hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen.

  • Verhoogde Waarde: Een energiezuinig gebouw heeft een hogere marktwaarde en kan gemakkelijker worden verkocht of verhuurd. Het EPC-attest biedt potentiële kopers of huurders transparante informatie over de energie-efficiëntie van een gebouw.


Wat als je asbest tegenkomt?

Daarnaast is het vaak zo dat bij het aanbrengen van nieuwe isolatie, het plaatsen van zonnepanelen en andere renovaties, asbesthoudende materialen worden aangetroffen. Een grondige inventarisatie is daarom heel belangrijk. Als asbest toch aanwezig is, is veilige verwijdering van essentieel belang om schade aan milieu en mens te voorkomen.

Heb je een EPC-attest nodig of wil je meer weten over asbest? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder op weg!
DEEL DIT BERICHT:

Recente projecten