Voorwaarden verlaagd btw-tarief (6%) vanaf 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 treden er wijzigingen op in de voorwaarden voor het verlaagde btw-tarief (6%) met betrekking tot sloop- en heropbouw, evenals de bijbehorende sloop- en heropbouwpremie.


Voorwaarden verlaagd btw-tarief (6%) vanaf 1 januari 2024:

België past al enkele jaren een verlaagd btw-tarief van 6% toe op de sloop en heropbouw van woningen, zowel voor particulieren als rechtspersonen, alsook voor bouwprojecten via bouwpromotoren. Deze regeling blijft geldig tot 31 december 2023. 

Vanaf 1 januari 2024 blijft het verlaagde btw-tarief van 6% uitsluitend van toepassing op particulieren, en dit voor onbepaalde tijd. Voor bouwprojecten via bouwpromotoren zal het btw-tarief echter terugkeren naar 21%. Er wordt een overgangsperiode van één jaar ingevoerd voor particulieren die een woning via een bouwpromotor aanschaffen. De concrete details van deze overgangsmaatregelen worden binnenkort door de regering bekendgemaakt.


Voorwaarden sloop- en heropbouwpremie vanaf 1 januari 2024:

Als reactie op de federale beslissing met betrekking tot de wijzigingen in het verlaagde btw-tarief van 6% voor sloop- en heropbouw, heeft de Vlaamse regering besloten om het toepassingsgebied van de sloop- en heropbouwpremie vanaf 1 januari 2024 uit te breiden naar het volledige Vlaamse grondgebied.

Deze premie, ter waarde van 10.000 euro, kan vanaf 1 januari 2024 door particulieren per bouwproject slechts eenmalig worden verkregen bij de Vlaamse overheid onder de volgende voorwaarden:

  • Het bouwproject komt niet in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief van 6%;

  • Het betreft een gecombineerde aanvraag van de sloop- en heropbouwvergunning;

  • De volledige bovengrondse constructie moet worden afgebroken (funderingen mogen behouden blijven);

  • De sloop moet selectief en in overeenstemming met de asbesteisen/asbestinventaris plaatsvinden, waarvoor een asbestinventarisattest en/of een sloopopvolgingsplan nodig is, goedgekeurd en conform verklaard;

  • Er mag geen aansluiting meer zijn op het aardgasdistributienet.
DEEL DIT BERICHT:

Recente projecten