Onderneem duurzamer met Profex en haar kennisnetwerk

Klimaatsverandering en de rol van broeikasgassen krijgen steeds meer aandacht van beleid, industrieën en burgers. Talloze bedrijven proberen op eigen initiatief hun broeikasgasuitstoot te verminderen of te compenseren, maar eenvoudig is dat niet. Daarom vormt het uitgebreide netwerk van Profex, United Experts, een ideale basis voor bedrijven die graag een stukje groener willen ondernemen. Wat kan u precies verwachten? 


Groene energie 

Wilt u uw onderneming duurzamer maken? Voor al uw energievraagstukken doet Profex een beroep op haar partner Exergie. De energie-experten van Exergie stellen trajecten op, op maat van uw bedrijf en wensen. Hierbij worden er verschillende aspecten van duurzaamheid in energie bekeken zoals energieaudits, CO-monitoring, ondersteuning van lokale (hernieuwbare) energieopwekking, CO-actieplannen en de carbon footprint. De carbon footprint of koolstofvoetafdruk is de impact die je bedrijf heeft op het klimaat. Niet alleen het gebruik van fossiele brandstoffen speelt een rol, maar bv. ook het gebruik van koelmiddelen of het uitvoeren van activiteiten als ontbossing. Op basis van de bedrijfsvoering wordt een carbon footprint opgesteld waarbij de eigen activiteiten, maar ook de afkomst van aangekochte goederen en de levensloop van de eigen producten in rekening worden gebracht. De keuze van leveranciers, transportopties … kunnen immers een grote impact hebben op de koolstofvoetafdruk van een (eind)product.


Duurzamer gebruik van bouwmaterialen

Ook een duurzamer gebruik van bouwmaterialen kan de CO-voetafdruk sterk doen dalen. 

Onze startup U-mine screent uw bouwproject en brengt de nog aanwezige grondstoffen in kaart, met het oog op hun esthetische, economische en ecologische waarde. Dankzij deze hergebruikinventaris weet u perfect welke materialen hergebruikt kunnen worden. Ook bij nieuwe bouwprojecten vormt het circulair advies van U-mine een meerwaarde voor wie duurzame ambities heeft. 


Financieren van opslag- of reductieprojecten

Daarnaast bestaat er ook de mogelijkheid om uw uitstoot te compenseren door elders opslag- of reductieprojecten te financieren. Hier kan de landbouw een belangrijke rol spelen. Denk maar aan het opslaan van koolstof in de bodem via groenbedekkers of aangepast graslandbeheer, het gebruik van compost, enzoverder. 

Profex wil deze vorm van CO-compensatie tussen bedrijven en landbouwers zoveel mogelijk lokaal organiseren. Zo kunnen we steeds een goede samenwerking tussen bedrijven en landbouwers garanderen. De landbouwer mag ook een vergoeding voor deze diensten verwachten. 


Klimaatvriendelijke landbouw

Voor klimaatvriendelijke landbouw (carbon farming) kunnen we vertrouwen op de expertise van DLV. Dit advies- en studiebureau voor iedereen die woont, leeft en onderneemt op ’t platteland volgt het nieuwe beleid op de voet en kent alle voorwaarden en subsidiekanalen richting een aangepast landbouwbeheer. 


Bebossing

Tot slot kan CO-compensatie ook gerealiseerd worden via bebossing met de hulp van twee andere partners uit het kennisnetwerk van United Experts, Forest Fwd en Landmax. Hierbij wordt naast CO-compensatie ook gestreefd naar een duurzaam en ecologisch waardevol bosbeheer.  


Wenst u graag groener te ondernemen en wilt u de mogelijke opties voor uw onderneming ontdekken? Aarzel niet en contacteer Profex. Wij helpen u graag verder. 

DEEL DIT BERICHT:

Recente projecten