Het tijdelijk handelingskader PFAS is op de ministerraad van 7 juli 2023 definitief goedgekeurd. Wanneer het tijdelijk handelingskader PFAS precies in werking zal treden moet nog worden bepaald door Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme, Zuhal Demir.
Het handelingskader is van toepassing op alle werven die in uitvoering gaan. Initiatiefnemers van grondverzet kunnen hun technische verslagen dus best actualiseren.
Het tijdelijk handelingskader (THK) voorziet geen overgangsperiode en zal dus van kracht zijn voor alle grondverzet vanaf de datum van in werking treding. We raden aan om zo snel mogelijk te beginnen met de nodige voorbereidingen om vertraging van de werken te voorkomen.
Het tijdelijk handelingskader heeft belangrijke gevolgen voor jouw projecten, maar ook voor gestapelde bodemmaterialen op een tussentijdse opslagplaats, centrum voor grondreiniging of centrum voor slibverwerking:
Als erkende bodemsaneringsdeskundige moeten we beschikken over PFAS-analyses om het technisch verslag te actualiseren en uit te breiden met de kwaliteitstoets. Met andere woorden kan er geen conformverklaring worden aangevraagd zonder de nodige PFAS analyses of kwaliteitstoets.
Vragen? Contacteer ons
Als je bent overgeschakeld naar gas of een nieuwe stookolietank hebt geïnstalleerd, blijft de oude tank vaak achter in de grond. Dit kan op termijn een risico vormen voor het milieu. De gemeente geeft een subsidie als je deze tank verwijdert of laat opvullen.
Goed nieuws voor lokale besturen, hulpverleningszones, bedrijven en particulieren: vanaf 1 februari 2025 kunnen zij financiële steun krijgen voor beschrijvende bodemonderzoeken als gevolg van PFAS-houdend blusschuim.
Voorlopig blijven de huidige richtlijnen uit 2022 gelden voor PFAS-bodemonderzoek en -sanering. Dit betekent dat erkende bodemsaneringsdeskundigen nog niet verplicht zijn om volgens de nieuwe normen te werken.