Site ‘Du Parc’ krijgt een tweede leven

Iedereen die Aalst goed kent, kent ook de Bonneterie Bosteels – De Smeth NV, alias Du Parc. Deze voormalige breigoedfabriek bevond zich sinds 1922 vlak naast het stadspark van Aalst. Na jaren van succes sprong Du Parc in de jaren zestig uit haar voegen. De Belgische fabrikant werd marktleider op het gebied van panty’s, kousen en sokken.

Maar vanaf de jaren tachtig gebeurde er een grote ommezwaai. Het verging de fabriek zoals de meeste bedrijven in die periode in België: de veranderende mode, hoge loonkosten en groeiende concurrentie van grote winkelketens werd de breigoedfabrikant fataal. Du Parc sloot uiteindelijk op 1 maart 2001 in België haar deuren om internationaal verder door te groeien onder de vennootschap Bosteels Group. 


Odoo CMS - een grote afbeelding


     Historische bodemverontreiniging

     Sindsdien stond het karaktervolle pand in Aalst leeg, tot Hans De Neef in 2018 het gebouw een tweede leven wou geven. Hij wou het gebouw teruggeven aan de bevolking met een nieuwe invulling. Er kwam heel wat voorbereiding bij kijken om deze plannen waar te maken, waaronder ook een bodemsanering. Door het jarenlange gebruik van de machines in de fabriek, werd een historische bodemverontreiniging ontstaan. Onze deskundigen schoten daar graag te hulp.

     Uitwerken van een bodemsaneringsproject

     De samenwerking met Profex gaat reeds enkele jaren terug. In 2016 heeft Profex een beperkt bodemsaneringsproject opgesteld, gekoppeld aan een eerder uitgevoerd beschrijvend bodemonderzoek in 2007. In het beperkt bodemsaneringsproject hebben onze deskundigen de saneringswerken beschreven.

     Vanaf mei 2019 tot november 2019 werden er in de fabriek ontgravingen uitgevoerd, waarbij op het diepste punt tot 3,5 m-mv in de bodem werd ontgraven. Tijdens deze werken is er toen ook:
     -  Een tank gereinigd, waarna deze werd verwijderd en afgevoerd. 
     - In de bakstenen kelder het aanwezige water afgepompt met een zuigwagen. Toen er verontreinigd water bleef toestromen, heeft men als oplossing het verontreinigde water uiteindelijk afgezogen.  
     - De ontgravingsput aangevuld met grond.

     In totaal is er toen 2.076,72 ton verontreinigde grond afgevoerd waarvan en een deel fysico-chemisch en een ander deel thermisch werd gereinigd. Na de ontgraving en aanvulling van de bodem, hebben onze bodemexperten peilbuizen geplaatst en bemonsterd voor de monitoring van het grondwater.

     Odoo CMS - een grote afbeelding


     EEN THUISHAVEN VOOR JEUGD, SPORTERS, KUNSTENAARS EN FAMILIES

     Het oude fabrieksgebouw is vandaag de dag een thuishaven voor jeugd, sporters, kunstenaars en families geworden. Een geïntegreerd geheel met het stadspark waar niet alleen sport en spel, maar ook cultuur, kunst, horeca, ontspanning en groen centraal staat. Een bezoekje waard! 


     Bedankt Hans De Neef, voor de vlotte samenwerking aan dit prachtige project! 
     DEEL DIT BERICHT:


     Wat deed Profex?

     • Opstellen van een beperkt bodemsaneringsproject

     • Plaatsen van peilbuizen 

     • Bemonstering voor monitoring van grondwater

     • Toekennen van gebruiksadviezen


     Geïnteresseerd? Contacteer ons voor een voorstel.

     VRAAG HIER UW OFFERTE!